Nieuws Wat is er aan de hand met de papierleveringen?

Je hebt er misschien ook al mee te maken gehad en anders komt dat ongetwijfeld nog: de levertijd van je papierbestelling wordt plots verlengd of de geleverde aantallen liggen lager. Om nog maar te zwijgen van de kostprijs die de hoogte inschiet. In dit artikel leggen we uit waar deze ongemakken – waar we zelf even hard tegenaan lopen – vandaan komen.

Om een van de oorzaken van de problematiek te vinden, trekken we noordwaarts. Meer bepaald naar Finland. Daar vinden we een van de grootste pulp- en papierproducenten ter wereld: UPM, oftewel United Paper Mills. Daar is al geruime tijd een grote staking bezig. Zo’n 3000 werknemers leggen er het werk neer omdat er geen akkoord wordt bereikt over de veranderende arbeidsvoorwaarden. Waar het schoentje wringt? Simpel uitgelegd: UPM wil de werktijden van zijn werknemers met een paar uur verlengen, maar hen niet voor die extra werktijd betalen.

Grote tekorten

De lange staking van UPM schudt al geruime tijd de hele Europese papiermarkt door elkaar. Alsmaar meer papiermachines of molens worden gesloten en de papiertekorten blijven oplopen. Dit zorgt voor een schaarste aan drukpapier, vooral tijdschriftpapier, maar ook een tekort aan stickers en etiketten. Hierdoor lopen de levertijden soms op tot 4 à 5 maanden. De papierprijs begon vorig jaar al sterk te stijgen en staat nu op het hoogste peil ooit. Sommige papierproducten kosten intussen al een viervoud.

Extra moeilijkheden

Volgens de Paper Association duurt de staking zeker nog tot 2 april, tenzij er voor die tijd een schikking wordt getroffen. Om het hele verhaal nóg wat complexer te maken, daagde er een ongenode gast op aan de onderhandelingstafel: het coronavirus. De bemiddelingen, die nu allemaal vanop afstand moeten worden verdergezet, zullen hierdoor ongetwijfeld extra vertraging oplopen.

Overmacht

Alle spelers in de coatingindustrie hebben nu een beroep gedaan op overmacht (Force Majeure). Hierdoor hebben ze het recht om, zonder voorafgaande kennisgeving, hun prijzen en levertijden te herzien. Wij moeten hierin volgen en hebben dus helaas niet meteen een pasklare oplossing voor de bijkomende ongemakken. Goed om te weten: voor leveringen van bevestigde bestellingen na 1 maart 2022, zijn we sowieso genoodzaakt nieuwe prijzen te hanteren.

Zolang de situatie zich niet normaliseert, moeten we dus zo goed mogelijk proberen om te gaan met al deze obstakels. We willen je dan ook bedanken voor je flexibiliteit en begrip en zullen er álles aan doen om je zo vlot mogelijk verder te helpen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren via ons contactformulier of 011 67 32 38.

Wat is er aan de hand met de papierleveringen?